Veelgestelde vragen
Waarom de Prinsenvlag?
Waar het oranje-wit-blauw ter wereld opduikt is er in de regel altijd wel een relatie tot Nederland en de Nederlandse etniciteit. De vlag herinnert ons aan de strijd voor de eenwording, vrijheid en zelfbestuur van ons volk dat zich vandaag de dag uitstrekt over het hedendaagse Nederland, België, Noord-Frankrijk en Zuid-Afrika.
Want de prinsenvlag is de oudste en de oorspronkelijk vlag van de Nederlandse opstand tegen de tirannie van de koning van Spanje, in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648). Toen de watergeuzen Den Briel bevrijdden, bedienden ze zich onder meer van de kleuren oranje, wit en blauw. In 1587 bestelde de Admiraliteit van Zeeland oranje-wit-blauwe vlaggen voor de Zeeuwse oorlogsschepen. Rond de tijd van de moord op Willem van Oranje door een handlanger van de koning van Spanje werd het oranje-wit-blauw hét symbool van de opstand tegen zijn schrikbewind, en uiteindelijk werd het de vlag van de zegevierende Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Opstand tegen de vreemde overheersing, met de Prinsenvlag in de hand, was een strijd om alle Nederlanders in een vrij en onafhankelijk Nederland te verenigen. Daarom blijft tot de dag van vandaag de oranje-wit-blauwe driekleur bij uitstek de Nederlandse vlag, die niet alleen symbool staat voor het huidige Nederland, maar ook voor álle Nederlanders in het hele Nederlandse taalgebied. Binnen de Vlaamse beweging in Vlaanderen en Noord-Frankrijk is de vlag populair om de Nederlandse identiteit te benadrukken, en ook in Zuid-Afrika herinnert de vlag het Afrikanervolk aan haar onmiskenbaar Nederlandse wortels.
Waarom niet ‘gewoon’ rood-wit-blauw?
In tegenstelling tot de wereldwijd veelvoorkomende combinatie van rood-wit-blauw is het oranje-wit-blauw wereldwijd uniek en typisch Nederlands. Waar het oranje-wit-blauw ter wereld opduikt, is er in de regel altijd wel een relatie tot Nederland en Nederlanders. Daarbij komt dat de rood-wit-blauwe vlag juist was ingesteld door de voorouders van de koning van Spanje, tegen wiens schrikbewind de Nederlanders in opstand kwamen.
Waarom valt men de Prinsenvlag zo aan?
De verdachtmakingen rond de prinsenvlag moeten we vooral zien als onderdeel van de algehele aanval op symbolen van de Nederlandse en Europese cultuur. Het oranje-wit-blauw is daarbij een voor de hand liggend doelwit omdat het bij uitstek een authentiek en exclusief Nederlands symbool is. Waar het oranje-wit-blauw ter wereld opduikt is er in de regel altijd wel een relatie tot Nederland en de Nederlandse etniciteit. De vlag herinnert ons ook aan de strijd voor de eenwording, vrijheid en zelfbestuur van ons volk. Dit staat natuurlijk haaks op de globalistische en oikofobe agenda van de heersende klasse.
Is de Prinsenvlag een monarchistische vlag?
Niet perse. De vlag zegt wel letterlijk ‘oranje boven’, maar we mogen wel zeggen dat de prinsenvlag in de afgelopen eeuwen van ‘de prins-zijn-vlag’ is genationaliseerd tot een vlag van en voor alle Nederlanders, waar dan ook ter wereld. Het is een gegeven dat vele nationale vlaggen in de wereld op een bepaalde manier voortkomen uit adellijke familiekleuren.
Overigens was er tijdens de Unie van Utrecht en de Republiek niet eens sprake van gehoorzaamheid aan een koning: heel revolutionair voor die tijd, lag de macht bij de Staten-Generaal, die Willem van Oranje slechts tot stadhouder aanstelde om hem niet teveel macht te geven. De titel stadhouder betekende dan ook van oorsprong niets anders dan plaatsvervanger van de Koning en daarmee dus een soort van minister-president. In de Republiek was de Spaanse Koning juist afgezet en was de stadhouder dus een soort minister-president namens de Staten-Generaal.
Het rood-wit-blauw is vaak populair bij republikeinen vanwege de afwezigheid van oranje en de gelijkenis in kleuren met de vlaggen van de Franse en Amerikaanse republieken. Toch zouden uiteindelijk zowel vaderlandslievende monarchisten als vaderlandslievende republikeinen zich moeten kunnen vinden in het oranje-blanje-bleu.
Staat de Prinsenvlag gelijk aan NSB-vlag?
Dat is kwaadaardige onzin. De NSB-vlag was rood-zwart met daarin het NSB-teken.
Voorstanders van het oranje-wit-blauw waren in allerlei verschillende politieke stromingen te vinden. Het debat over de kleur van de bovenste baan van de vlag is in de geschiedenis wel vaker opgeleefd.
In 1929 kwam bijvoorbeeld al een Tweede Kamerlid van een voorloper van het huidige CDA aan het woord over zijn voorkeur voor de kleur van de bovenste baan van de Nederlandse vlag: ‘’Welke kleur draagt het Christelijk-historische vaandel? Oranje-blanche-bleu, de oude Prinsenvlag’’.
In 1933 vind ook de grote nationale Willem van Oranjeherdenking plaats ter ere van zijn 400’ste ‘verjaardag’. Tussen de maar liefst 25.000 tot 30.000 toeschouwers zijn de Prinsenvlaggen behoorlijk aanwezig. In dat jaar wordt in Rotterdam ook de vereniging ´De Princevlagh’ opgericht door vooraanstaande burgers. De vereniging richt al snel in het hele land afdelingen op.
Het zegt niet zoveel dat uiteindelijk de NSB als enige van de politieke partijen daadwerkelijk eensgezind voor het oranje-wit-blauw koos omdat er natuurlijk bij de niet-democratische NSB geen intern vlaggendebat speelde zoals bij een deel van de wel democratische partijen op dat moment. Daarbij was het oranje-wit-blauw ook een gemakkelijk politiek stokpaardje voor de NSB, juist omdat het een vertrouwd, onverdacht en populair nationaal symbool onder de Nederlandse bevolking was.
Het gaat dus veel te ver om de eeuwenoude prinsenvlag te zien als een vlag van de NSB of welke andere politieke partij of organisatie dan ook. De verdachtmakingen rond de prinsenvlag moeten we vooral zien als onderdeel van de algehele aanval op symbolen van de Nederlandse en Europese cultuur.